Puhe Hauhon itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2017

Hauhon Itsenäisyyspäivän juhlaan kaupungin tervehdyspuhe 6.12.2017

 

Hyvät juhlavieraat!

On ilo ja kunnia saada tulla tänne Hauholle itsenäisyyspäivän juhlaan kaupunginhallituksen edustajana.

Tämän sanon siksi, että minulla on sekä henkilökohtainen kokemus kesämökkiläisenä täältä että viimeisten vuosien aikana olemme oppineet tuntemaan Hauhon omaleimaisena, kulttuuripitäjänä, joka on antanut paljon uudelle Hämeenlinnalle.

 

Hauholla on aivan oma paikkansa kaupunkimme moni-ilmeisessä kokonaisuudessa, pitäjien elävässä ja kukoistavassa perinnössä. Se on ollut vahva koko ajan eikä kuntaliitos ole latistanut sitä.

Päinvastoin, olemme nyt uudessa Hämeenlinnassa päässeet osalliseksi siitä rikkaasta kulttuuriperinteestä, joka on ollut täällä aina.

Omakohtaisesti olen nauttinut siitä usein. Muun muassa kesäisin on tullut käytyä kesätorilla, Hauhon Musiikkijuhlien laadukkaissa konserteissa – viimeksi Marzi Nymanin jazz-konsertissa ja nyt tuoreimpana kokemuksena on Puheenvuoro kaatuneille esitys viime viikolta. Sitä ei olisi ilman teitä hauholaisia!

Poikani on muiden näyttelijöiden mukana saanut näytelmän myötä elävän ja koskettavan kokemuksen sotiemme vuosista ja ihmiskohtaloista rintamalla. Iloitsen suuresti siitä, että näyttelijöinä on niin paljon hauholaisia , kirkkoherraa myöten, että se kertoo todeksi vielä 2010-luvulla  koko kylän, pitäjän inspiraation ja ylpeyden: me teemme tämän yhdessä. Tämä elävänä ja vahvana sykkivä näyttämökulttuuri, joka luo yhteisölisyyttä täällä Hauholla , nyt se on meidän kaikkien tietoisuudessa ja saavutettavissa , te olette antaneet meille siinä tärkeän lahjan .

Suomi 100-kokonaisuuteen liittyy komeasti tämä Hauhon sankarihaudoilla seisovat miehet/naiset? Se kuvastaa sitä kunnioituksen ja arvostuksen ilmapiiriä, joka täällä on läsnä ja joka koskettaa. Äskeinen joutsenien ylilento oli kuin siunaus teidän arvokkaalle työllenne.

Vielä kaksi esimerkkiä siitä, että Hämeenlinnassa on vaikuttava Hauhon pitäjä:

Hauhon suunta – ryhmä kokoontuu edelleen – vaikka projekti on ohitse – säännöllisesti miettimään Hauhon ja kaupungin yhteistyöstä ja sen kehittämistä. Tämäkin on esimerkki siitä, että yhteinen toiminta kaupungin ja Hauhon pitäjän kanssa kantaa hedelmää.

Hauhon yhtenäiskoulun ilmapiiristä sain käsityksen, kun olin siellä keväällä Vaikuttamispäivänä, ”Vaikuta , älä valita” -päivänä. Silloin me luottamushenkilöt ja jokaisen hämeenlinnalaisen yläkoulun 8-luokkalaiset tapaamme yhteisessä tilaisuudessa. Oppilaat ovat yhdessä opettajan kanssa laatineet parannusehdotuksia sekä koulun että tässä tapauksessa pitäjän toiminnoille. Hauholla oli erittäin hyvin ja perusteellisesti laadittuja ehdotuksia. Kaikesta siitä näki, että tähän on paneuduttu koulullanne hyvin –  kaikissa kouluissa näin ei ollut.  Kun yläkoulunne oppilaat olivat tehneet hyvin fiksuja ja vastuullisia kehittämisehdotuksia, se kasvattaa nuoria yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja toimintaan. Se aktivoi ja  kannustaa toimimaan oman koulun ja Hauhon eteen tehtävään työhön. Etenkin, kun Bussivuorojahan lisättiin (ainakin klo 19.10) tuon nuorten palautteen perusteella.

 

 

Voin ilolla todeta, että kuntaliitos ei todellakaan ole sammuttanut tai vähentänyt Hauhon       valovoimaista ja omaperäistä kulttuuria. Koko Hämeenlinna voi olla siitä ylpeä Hauhosta ja muista pitäjistään. Tämä on peruskallio, josta on hyvä yhdessä ponnistaa seuraavat 100 vuotta.

Valoisaa ja siunattua Itsenäisyyspäivää meille kaikille!