Saarna Janakkalassa 29.5.2016

Hyvät sisaret ja veljet Jeesuksessa Kristuksessa

Tuota evankeliumitekstiä lukiessa havahduin jälleen kerran siihen , kuinka ajankohtainen ja ravisteleva Raamatun teksti onkaan.

Hämmästyttävää, että liki parin tuhannen vuoden takainen puhe osuu meihin vuonna 2016. Jumalan Poika, Jeesus Kristus ei säästele meitä ihmisiä, kun Hän puhuu meille ahneuden ja itsekkyyden seurauksista. Mielestäni Jeesus sanoo rajummin kuin kukaan aikanamme toimijoista millaiset seuraukset ovat näistä synneistä.

Jos me uskomme Jeesukseen ylösnousseena Vapahtajana ja kuoleman voittajana, tiedämme, että armo pelastaa meidät iankaikkiseen elämään ja se antaa meille rauhan ja valon sisimpäämme. Me emme siis voi ansaita omilla teoillamme pelastusta mutta meidän on kuunneltava, millaisia elämänohjeita saamme Kaikkivaltiaalta.

Jeesus  kertoo meille tässä kertomuksessa hyvin tärkeäitä asioita elämämme taivasosasta. Ahneus, itsekkyys ja välinpitämättömyys kaventaa elämäämme, tekee meistä maallisen mammonan vankeja ja sokeita toisten hädälle. Olemme materian, katoavan katinkullan varassa ja etsimme taloudellista hyötyä toisten kustannuksella kuten tänä keväänä on käynyt ilmi mm.veronkiertäjien kohdalla. Evankeliumiteksti paljastaa rujosti  sen, että se miten me elämme ja kannamme vastuuta täällä maan päällä, sillä on merkitystä.

Samanaikaisesti kun maailmassa on rikkautta ja varallisuutta enemmän kuin koskaan, on myös vähintään yhtä köyhiä, sairaita ja vähäosaisia kuin Lasarus.

Luukas kertoo evakeliumitekstissään  kahdesta ääripään ihmisestä: yltäkylläisyydessä, rikkauden keskellä kylpevästä miehestä ja köyhästä Lasaruksesta, jonka märkiviä haavoja koirat nuolivat kadulla. Rujoa ja niin totta tänäkin päivänä ympäri maailmaa.

Mediassa seurataan kiinnostuneina rikkaiden elämää ja yltäkylläisyyttä. He ovat toisille esikuvia ja esimerkkejä elämästä. Jeesus varoittaa rajulla tavalla ahneuden, itsekkyyden ja välinpitämättömyyden seurauksista.

Rikas mies joutui tuonelan liekkeihin.

Köyhä ja sairas Lasarus sai kuoleman jälkeen hyvän osan, vaivoihinsa lohdutuksen.

Minua puhuttelee erityisesti rikkaan miehen huoli veljistään. Hän pyysi, että heitä varotettaisiin  näistä tuskaisista liekeistä ja ahdingosta, johon hän oli kuoleman jälkeen joutunut.

Tämän rikkaan miehen yllättävä epäitsekkyys koskettaa minua.

Ajattelen sen merkitsevän sitä, että ihmisen opittua väärien valintojen kautta elämästä jotain hyvin tärkeää ja merkittävää, siitä tulisi kertoa kanssaihmisille. Meidän tulisi varoittaa elämän vääristä valinnoista ja elämäntavoista, jotta ikävät seuraukset olisi vältettävissä.

Rikas mies osoitti oppineensa virheistään mutta liian myöhään.

Abraham kertoi ettei kukaan voi mennä maan päälle varoittamaan rikkaan miehen veljiä vääristä valinnoista ja elämäntavasta.  Sen sijaan miehen veljillä on maan päällä luettavissa tekstejä. Mooses ja profeetat, joiden opetuksia veljet voivat lukea ja oppia niistä.

Tämä ohje koskee meitä täällä ja tässä ajassa. Meillä on kaikki tarvittava tieto ja opetus, jotta meillä ei olisi ahdistusta kuoleman jälkeen.

Meillä kaikilla on mahdollisuus uudelleenarvioida elämäämme. Se ei ole pelottavaa vaan se mahdollistaa uuden elämän ja antaa rauhan.

Elämämme muutoksessa emme ole yksin.

Kanssamme on kolmiyhteinen Jumala: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Tämä kannattelee meitä ja antaa valoa elämämme pimeissäkin vaiheissa.

Miksi Jeesus kertoi meille tämän kertomuksen?

Siksi, että tunnustamme itsellemme sen totuuden, jonka Jeesus sanoo Matteuksen evankeliumissa:” Sillä missä sinun aarteesi on, siellä on myös sinun sydämesi.”

Hallitseeko elämäämme ja sydäntämme katoavat vai katoamattomat aarteet?

Luen vielä lopuksi uudelleen päivän evankeliumitekstin….

 

Jää miettimään, mitä Jeesus sanoo juuri sinulle henkilökohtaisesti tämän kertomuksen kautta. Minäkin jään pohtimaan omalla kohdallani sitä…

Siunausta teidän kaikkien kesään.